Symptomen van onverwerkte rouw

Bij stagnerende of onverwerkte rouw heb je onbewust het rouwproces geblokkeerd. Je probeert het verlies en de bijbehorende gevoelens uit alle macht te negeren. Het gevolg is dat je zo verstrikt in je verdriet zit dat het je niet bijna niet lukt om je gevoelens toe te laten, ongeacht of dit nu negatieve of positieve gevoelens zijn. Andere symptomen van onverwerkte rouw zijn slapeloosheid, meer of juist veel minder eten en vaak een zeurende hoofdpijn.

Herken jij je in deze symptomen van onverwerkte rouw? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wanneer is er sprake van onverwerkte rouw?

Of je nu een dierbare verliest, je bedrijf failliet moet laten verklaren, ongewenste kinderloosheid of een scheiding moet accepteren, er zijn allerlei situaties waarin je verdriet moet verwerken en rouwt. Niet iedereen is daar alleen even goed in. Je wil je bijvoorbeeld groot houden voor je kinderen en andere familieleden die ook rouwen, of je wil niet dat mensen in je omgeving denken dat het niet goed met je gaat. Om die redenen kun je je verdriet al dan niet onbewust verstoppen.

Dat onderdrukken van het rouwproces zal een tijdje prima gaan. Maar er zal ook een moment komen dat je de waarheid onder ogen moet zien en je het verdriet moet toelaten. Als je dat moment uitstelt, is de kans groot dat je te maken krijgt met symptomen van onverwerkte rouw.

Bij onverwerkte rouw heb je onbewust het rouwproces geblokkeerd. Je probeert het verlies en je gevoelens te negeren.

Dit zijn de symptomen van onverwerkte rouw

Rouw verloopt bij iedereen anders. De een kan na een paar maanden de draad weer enigszins oppakken, de ander heeft daar langer voor nodig. Een rouwproces kun je in principe ook nooit helemaal afsluiten, je kunt het alleen beter een plekje gaan geven.

Hoe dan ook, je zult de rouw vroeger of later wel onder ogen moeten komen. Anders krijg je op den duur last van een of meerdere van deze symptomen van onverwerkte rouw:

 • Basic RGB

  Je emotionele systeem is ontregeld

 • Basic RGB

  Je voelt je onmachtig en verlamd

 • Basic RGB

  Je voelt je grotendeels afgesloten van alles en iedereen

 • Basic RGB

  Je hebt moeite met het nemen van beslissingen

 • Basic RGB

  Je hebt last van fysieke klachten, zoals slapeloosheid, meer of minder eetlust, buikpijn en zeurende hoofdpijn

Verwerken is niet loslaten, maar leren om op een andere manier vast te houden

Hulp bij onverwerkte rouw

Het kan ontzettend moeilijk zijn om oud verdriet en rouw over je heen te laten komen, zeker als je het lang hebt weggestopt. Als rouw- en verlies coach kan ik je begeleiden tijdens dit proces. Hierbij houd ik de 4 fases of taken in het rouwproces van professor Manu Keirse aan:

 • 1 Het verlies onder ogen zien
 • 2 Het verlies en de pijn ervaren
 • 3 Aanpassen aan je nieuwe leven
 • 4 Het bewaren van de herinnering en opnieuw gaan houden van het leven

Zoals professor Manu Keirse zegt: ‘Verwerken is niet loslaten, maar leren om op een andere manier vast te houden’. Tijdens mijn sessies staat dan ook niet centraal dat je je verlies moet accepteren en vergeten, maar dat je het een plekje in je leven gaat geven. Het mag er zijn.

Heb je last van onverwerkte rouw of twijfel je of ik je als coach in rouwverwerking met jouw hulpvraag kan helpen? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Yasmins Body and Mind Garden

KvK: 82927898
btw-id: NL003751591B96

Volg mij op:

© 2021 Yasmins Body and Mind Garden | Privacyverklaring